
Determination No 2003/7 
 

Weathertightness of an 
infill wall-column junction 
 

1 THE MATTERS TO BE DETERMINED 

1.1 The matter submitted for determination by the Authority is the weathertightness of the 
junction between an infill wall and a structural column. 

1.2 The Authority takes the view that it is being asked to determine whether the junction as 
installed is such that the exterior wall complies with clause E2.3.2 of the building code (the 
First Schedule to the Building Regulations 1992). 

1.3 In making its decision, the Authority has not considered whether the wall complies with any 
other provisions of the building code, and has not considered any part of the building other 
than the junction. 

2 THE PARTIES 

2.1 The applicant was the territorial authority acting through its construction consents 
administration section (“the applicant”). The only other party was also the territorial 
authority, as the owner of the building, acting through its community facilities section (“the 
owner”). The builder was treated as being an “appropriate person” under section 19(1)(b) 
of the Building Act and was sent the application and accompanying documents so that it 
would be able to make submissions to the Authority. 

3 THE BUILDING 

3.1 The infill wall was installed in the course of alterations to an existing building owned by the 
territorial authority. 

3.2 The infill wall consists of treated timber framing with fibre-cement weatherboards on the 
exterior face and paper-faced gypsum plasterboard on the interior face. The junctions 
between walls and columns are as shown in Fig. 1 (which has been prepared from the 
applicant’s and the builder’s submissions). 

3.3 The territorial authority’s community facilities section was uncertain about the junction as 
installed, while the construction contracts administration section was not satisfied that it 
complied with the building code and applied for this determination. 
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4 THE BUILDING CODE 

4.1 The relevant provision of the building code is: 

 E2.3.2 Roofs and exterior walls shall prevent the penetration of water that could cause undue dampness, 
or damage to building elements. 

5 THE SUBMISSIONS 

5.1 The applicant submitted a report from the Building Research Association of New Zealand’s 
advisory service (“BRANZ”). In its letter requesting that opinion, the applicant said: 

“The windows in the [infill wall] have a chased in flashing on the vertical joins with a 
sealant bead over the top. [The applicant] has no issue with this joint.” 

5.2 The BRANZ report cited clause E2 of the building code and said: 

. . . the obvious first reference to compliance is the Acceptable Solution . . . 
E2/AS1. 

Although there is no specific reference in E2/AS1 about how the junction of [the 
fibre-cement weatherboards] and a concrete column should be formed, paragraph 
3.0 “Exterior Joinery” is a direct parallel with your situation, “Windows, door, roof 
lights and hatches, and joints between them and the cladding material shall be as 
weatherproof as the cladding itself. 

 . . . I believe for a number of reasons that the flashing detail that has been installed 
will fail. I comment as follows: 

� The joint is reliant on a sealant to 

- waterproof the junction to the flashing and concrete column 

- act as a gap filler since the flashing is not in continuous contact with 
the column. . . . 

� There is no evidence of any second line of defence against the ingress of 
moisture . . . 

Given that in general, the flow of water at vertical joints is much greater than the 
average flow of water over the wall, even if the flashing was well secured and 
waterproofed to the flashing/column junction water will get behind the ends of [the 
fibre-cement weatherboards]. The other concerns that I have [include]: 

� given the way in which the ends of [the fibre-cement weatherboards] have 
been fitted to or near the flashing, gives rise to “wicking” of moisture through 
the end and back of [the fibre-cement weatherboards]. Fibre cement as a 
material is prone to such a problem to a greater extent than many other 
cladding materials. . . . 
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5.3 The builder submitted that the manufacturer warranted the sealant for 10 years (life 
expectancy 20 years). 

5.4 The builder submitted manufacturer’s data about the sealant, which said that: 

• The sealant was suitable for “adhering sheet metal, . . . concrete” 

• For joint depth exceeding 6 mm [a specified filler rod] should be used 

• Maximum joint width 20 mm. 

The builder also stated that the sealant had been “applied with good trade practice” and was 
“accessible to be replaced at the end of its life. If a cover flashing were fitted, it would not 
be.” 

5.5 The builder also cited paragraph 3.2.1 of E2/AS1, which reads: 

Joints between windows and doors, and the cladding shall be made weatherproof by one or a 
combination of the following systems: 

a) Head, jamb and sill flashings, 

b) Scribers, 

c) Proprietary seals, 

d) Sealants that are: 

i) not directly exposed to sunlight or weather, 

ii) easy to access and replace. 

6 DISCUSSION 

6.1 Paragraph 3.2.1 of E2/AS1 says is that joints “shall be made weatherproof by one or a 
combination of” flashings, scribers, seals, and sealants”. It does not say that the use of any 
particular flashing, or any particular sealant, or any particular combination of the listed items, 
complies with E2/AS1 and must therefore be accepted as complying with the building code. 
They comply with E2/AS1 only if they do in fact make the joint weatherproof. 

6.2 The Authority notes that the junction does not comply with the manufacturer’s data in 
respect of a filler rod, and that the exterior bead of sealant is exposed to sunlight and 
weather, contrary to paragraph 3.1.1 of E2/AS1. 

6.3 That being so, the Authority considers that the builder’s submissions do not establish that the 
junction complies with the building code, and that the BRANZ report indicates that it does 
not comply. 
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7 THE AUTHORITY’S DECISION 

7.1 In accordance with section 20 of the Building Act, the Authority hereby: 

(a) Determines that the junction as installed does not comply with the building code, and 

(b) Confirms the applicant’s decision to refuse to issue a code compliance certificate. 

 

 

 

 
Signed for and on behalf of the Building Industry Authority on this 23rd day of April 2003. 
 
 
 
Richard Martin 
Acting Chief Executive 


