
Determination No. 2000/5 

 

Installation of a small lift in an 
airport terminal building 
 

1 THE MATTER TO BE DETERMINED 

1.1 The matter before the Authority is a dispute as to the installation, in the alteration of a 
building, of a proposed lift having dimensions smaller than the minimum specified in the 
relevant acceptable solution. 

1.2 The Authority takes the view that it is being asked to determine: 

(a) The extent to which the proposed lift is required to comply with the building code. 

(b) If it is required to comply completely, whether it does so. 

(c) If it is required to comply as nearly as is reasonably practicable, whether it does so. 

1.3 In making its determination the Authority has not considered any other aspects of the 
Building Act 1991 or of the building code (the First Schedule to the Building Regulations 
1992). 

2 THE PARTIES 

2.1 The applicant was the owner, acting through a project manager. The only other party was 
the territorial authority. 

3 BACKGROUND 

3.1 The lift is proposed to be installed as part of a major extension of an airport terminal 
building, which will approximately double the size of the building. There is no dispute that the 
building is one to which section 47A of the Building Act applies. There is no dispute that the 
extension is an alteration for the purposes of that section and of section 38. 

3.2 The existing terminal building is on ground level except for a 290 m2 upper floor containing 
management offices used by 10 or so people at a time. The extension will similarly be on 
ground level except for a 250 m2 upper floor containing two “club lounges” and associated 
facilities for use by passengers who are members of an airline club, giving a design 
occupancy of 100 or so. 

3.3 The proposed lift is intended to provide access for wheelchair users to the club lounges. Its 
internal dimensions are 1400 mm deep and 1100 mm wide. The current acceptable solution 
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for access and facilities for use by people with disabilities, NZS 4121 specifies minimum 
internal dimensions of 1400 mm deep and 1400 mm wide. (The current acceptable solution 
for non-domestic passenger and goods lifts, NZS 4332, specifies the same dimensions for 
lifts on access routes for people with disabilities.) 

4 THE LEGISLATION AND NZS 4121 

4.1 The relevant provisions of the Building Act are: 

(a) Section 7(1): 

   (1) All building work shall comply with the building code to the extent required by this Act, 
whether or not a building consent is required in respect of that building work. 

(b) Section 38: 

No building consent shall be granted for the alteration of an existing building unless the 
territorial authority is satisfied that after the alteration the building will— 

(a) Comply with the provisions of the building code for . . . access and facilities for use 
by people with disabilities (where this is a requirement in terms of section 47A of this 
Act), as nearly as is reasonably practicable, to the same extent as if it were a new 
building 

(c) Sections 47A(1) to (4): 

   (1) In any case where provision is being made for the construction or alteration of any 
building to which the public are to be admitted, whether on payment or otherwise, reasonable 
and adequate provision . . . shall be made for persons with disabilities who may be expected to 
visit or work in that building and carry out normal activities and processes in that building. 

   (2) Notwithstanding the provisions of subsection (1) of this section, in respect of the 
alteration of any existing building or premises, the Building Industry Authority may at any time 
by determination under Part III of this Act provide for a waiver or modification from all or any 
of the requirements of this section if, having regard to all the circumstances, the Building 
Industry Authority determines that it is reasonable to grant the waiver or modification. 

   (3) Any provision that is made to meet the requirements of disabled persons in accordance 
with New Zealand Standard Specification No 4121 . . . shall . . . be deemed to be one of the 
documents establishing compliance with the building code for the purposes of section 49 of 
this Act. 

   (4) The provisions of this section shall apply to, but shall not be limited to, buildings . . . that 
are intended to be used for or associated with one or more of the following purposes: 

(a) Land, sea, and air passenger transport terminals and facilities and interchanges, 
whether wholly on land or otherwise: 
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(d) Section 49(1) and (2): 

   (1) The Authority may prepare or may approve, in whole or in part and subject to any 
modification it considers necessary or desirable, any document for use in establishing 
compliance with the provisions of the building code. 

   (2) Any document, prepared or approved by the Authority under subsection (1) of this 
section shall be accepted for the purposes of this Act as establishing compliance with those 
provisions of the building code to which it relates, but it shall not be the only means of 
establishing such compliance. 

4.2 The relevant provisions of the building code are: 

(a) Clause D1.3.2: 

At least one access route shall have features  to enable people with disabilities to: 

(b) Have access to the internal space served by the principal access, and 

(c) Have access to and within those spaces where they may be expected to work or visit  

(b) Clause D1.3.4: 

An accessible route, in addition to the requirement of Clause D1.3.3, shall: 

(c) Include a lift complying with Clause D2 . . . where: 

(iii) buildings are two storeys high and have a total design occupancy of 40 or 
more persons on the upper floor, or 

(iv) an upper floor, irrespective of design occupancy, is to be used for the 
purposes of public reception areas of banks, central, regional and local 
government offices and facilities, hospitals, medical and dental surgeries, 
and medical, paramedical and other primary health care centres, 

4.3 The relevant provisions of NZS 4121 are: 

(a) Clause 209.2.1: 

Lifts serving an access route shall have a minimum interior clear space of 1400 mm by 1400 mm 

(b) Clause 304.1:  

Lifts complying with section 209 shall be installed provided that in the case of a two-storey 
building where the gross floor area of the upper floor is less than 400 m2 . . . a lift need not be 
provided [subject to certain conditions which are satisfied in this case]. 

(c) Schedule A, Passenger Transport Terminals: 

1 General 

All parts of a terminal to which the public have access shall be served by access routes. This 
access provision shall apply above and below ground level, and shall include access to such 
facilities as restaurants, bars, cafes, canteens, shops, banks, and post offices. 
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2 Accessible facilities 

The following accessible facilities shall also be provided in accordance with this Standard: 

(b) Lifts if the terminal comprises more than one level 

5 THE SUBMISSIONS 

5.1 The owner submitted: 

(a) “The primary reason for wishing to use an alternative size lift car is that the lift will 
receive minimal use due to the facilities on the upper floor and the position of the 
staircase to the upper floor. The lift is in our opinion ‘fit for the purpose’ for this 
application.” 

(b) “The area being served by the lift is a restricted area to which general public are 
excluded, . . . one must be a [club] member to enter.” 

(c) “We consider that the proposed lift would only be used by wheelchair users and not 
the ambulant disabled because of the location and width of the stairs and the 
operating speed of the lift.” 

(d) There are “direct capital cost savings in excess of $10,000”. 

(e) The extension is an alteration so that section 38 does not require full compliance 
with the provisions of the building code for access and facilities for use by people 
with disabilities but only compliance “as nearly as is reasonably practicable”. 

(f) The proposed lift dimensions comply with European requirements for access for 
people with disabilities as set out in ISO/DIS 4190-1 and also comply with the 
proposed requirement for lifts being installed in existing buildings set out in the 
current draft for the revision of NZS 4121. 

(g) The lift complied with the acceptable solution in all respects other than its internal 
dimensions. 

5.2 The territorial authority referred to the provisions of the legislation and submitted: 

(a) “The reduced car size will compromise movement into within and out of the lift for 
people aided and unaided in a wheelchair. It would also be expected that luggage 
being part of the airport scene contributing to the already restricted area.” 

(b) “The lift is not constrained within the boundaries of an existing building and therefore 
there is no area restrictions or building constraints in terms of design features.” 
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(c) “It is challenged that wheelchair users will only use the lift and that the general public 
is excluded from being [club] members. It is also appropriate that consideration 
should be given to future building development in this area.” 

6 DISCUSSION 

6.1 General 

6.1.1 The Authority considers that the extension is new building work that is required to comply 
with the building code subject to any waivers or modifications granted by the territorial 
authority or the Authority. Section 34(7) prevents the territorial authority from granting any 
waiver or modification of the provisions of the building code for access and facilities for use 
by people with disabilities. Section 47A(2) authorises the Authority to grant such waivers or 
modifications, but only in respect of the alteration of an existing building. 

6.1.2 The Authority emphasises that it considers the extension, including the lift, as new work as 
distinct from upgrading of an existing building. Section 38 requires that when an existing 
building is altered it is to be upgraded so that it complies with the provisions of the building 
code for access and facilities for use by people with disabilities “as nearly as is reasonably 
practicable”. That test does not involve any waiver or modification of the building code, and 
a territorial authority therefore has the power to decide whether proposed upgrading does in 
fact comply as nearly as is reasonably practicable. (The same applies to upgrading required 
under section 46.) The Authority reads the reference to compliance “as nearly as is 
reasonably practicable” in section 38 to apply to compliance by the building as a whole after 
the alteration, not as exempting new work from the usual requirements for compliance with 
the building code. 

6.1.3 For the reasons set out in Determination 95/008, the Authority takes the view that 
compliance with NZS 4121 is to be accepted as establishing compliance with the 
corresponding provisions of the building code. 

6.2 Is a lift required for compliance with the building code? 

6.2.1 The Authority does not accept the applicant’s claim that the area to be served by the lift is 
“a restricted area to which general public are excluded”. Membership of the clubs amounts 
to a right of admission to club lounges on payment. Thus the area concerned is one which 
people with disabilities may be expected to visit, see section 47A(1). 

6.2.2 A lift is clearly required for compliance with clause D1.3.3(c)(iii) of the building code 
because the design occupancy of the new upper floor is well in excess of 40 persons. 
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6.2.3 However, whether a lift is required for compliance with clause 304.1 of NZS 4121 depends 
on whether: 

(a) The new upper floor only is to be considered, in which case the gross floor area of 
the upper floor is less than 400 m2 and a lift is not required, or 

(b) The new upper floor is to be considered as an addition to the existing upper floor, in 
which case the aggregate floor area exceeds 400 m2 and a lift is required. 

6.2.4 The Authority takes the view that where a building has two or more upper floor areas 
separate from each over, then those areas are to be treated as a single floor unless it would 
be clearly unreasonable to do so. In this case, relevant considerations are: 

(a) The areas are more than 80 m from each other and serve completely different 
purposes. 

(b) The individual areas of 290 m2 and 250 m2 are each less than the 400 m2 at which a 
lift is required by NZS 4121, but the aggregate upper floor area of 540 m2 is 
greater. 

(c) The Authority does not consider that the owner is attempting to evade the need for a 
lift by separating the floor areas concerned. 

(d) A lift would be required under clause D1 of the building code in any case, and 
would be required under NZS 4121 if the areas concerned were treated as a single 
floor. 

On balance, the Authority considers that the design occupancy for the new upper floor in 
conjunction with the new total upper floor area outweighs the other considerations so that it 
would be unreasonable not to treat the building as having an upper floor that exceeds 400 
m2. 

6.2.5 Thus the Authority concludes that the installation of a lift is necessary for compliance with the 
building code. 

6.3 Does the proposed lift comply with the building code? 

6.3.1 The acceptable solution is not the only means of complying with the building code. 
However, the acceptable solution may be used as a benchmark or guideline when 
considering whether some other means is to be accepted as an alternative solution 
complying with the building code. 

6.3.2 In Determination 99/001, about the installation of a lift in the alteration of a primary school, 
the Authority said: 

 . . . a lift which does not comply with NZS 4332 only because the car size is smaller can clearly 
be used as an alternative solution if the actual car size, and the associated landings, provides 
adequate activity space for a person in a wheelchair. 



Determination 2000/5 

Building Industry Authority 7 3 October 2000 

The Authority now considers that to have been worded too broadly. It is not to be taken as 
a general statement that a smaller car size may always be used when a lift is installed in the 
course of an alteration. Each case must be treated on its merits, and what is adequate for a 
school is not necessarily adequate for an airport. 

6.3.3 The Authority makes the following general observations about acceptable solutions and 
alternative solutions: 

(a) Some acceptable solutions cover the worst case so that in less extreme cases they 
may be modified and the resulting alternative solution will still comply with the 
building code. 

(b) Usually, however, when there is non-compliance with one provision of an 
acceptable solution it will be necessary to add some other provision to compensate 
for that in order to comply with the building code. 

6.3.4 Applying that approach to the proposed lift: 

(a) The Authority does not consider that the proposed lift is a special case less extreme 
than the worst case covered by the building code. In particular, the Authority does 
not accept that the applicant’s claim that the use of the lift will be “minimal” and 
“only by wheelchair users” makes it a special case. 

(b) There is no additional provision to compensate for the fact that the proposed lift 
does not comply with the minimum dimensions specified in the acceptable solutions 
NZS 4121 and 4332. 

6.3.5 Accordingly, the Authority considers that the proposed lift does not comply with the building 
code. For the reasons indicated in 6.3.2 above, that is not to be taken as preventing a 
smaller lift car from being used where appropriate to comply with the building code “as 
nearly as is reasonably practicable” under sections 38 and 46. In the circumstances of this 
particular building, however, the Authority considers that in order to comply with the 
building code it is necessary to provide a lift with the normal car size. 

6.4 Is it appropriate to grant a waiver of the building code in respect of the lift? 

6.4.1 As the lift is part of an alteration to the existing building, the Authority has the power, under 
section 47A(2), to grant a waiver or modification of the provisions of that section if it 
determines that it is reasonable to do so. 

6.4.2 The Authority notes that the reduced dimensions in themselves are not always unreasonable. 
Lifts of similar dimensions to that proposed were accepted as complying “as nearly as is 
reasonably practicable” in Determinations 95/002 and 99/001, which both concerned the 
installation of a lift in an existing building. However, those determinations did not involve any 
waiver or modification of the building code but turned on what was reasonably practicable in 
the particular circumstances of the buildings concerned. 
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6.4.3 In considering whether it would be reasonable to waive compliance with the building code in 
respect of the dimensions of the lift, the Authority must take account of the particular 
circumstances of the building concerned. In this case, the applicant pointed to only three 
facts that the Authority considers to be relevant: 

(a) The fact that the lift complies with European requirements as set out in ISO/DIS 
4190-1. (The Authority does not take account of the draft revision of NZS 4121 
mentioned in 5.1(f) above because the final revision might well be different.) 

(b) The fact that if the upper floor areas were not treated as a single floor then a lift 
would not be required. 

(c) The cost. 

6.4.4 After careful consideration, the Authority concludes that in the circumstances of this case it 
would not be reasonable for it to waive compliance with building code. 

7 THE AUTHORITY'S DECISION 

7.1 In accordance with section 20, the Authority hereby determines that a lift complying with the 
building code is required to be installed, and that the proposed lift does not comply with the 
building code. 

7.2 The Authority confirms the territorial authority’s decision to refuse building consent for a lift 
having dimensions smaller than those specified in NZS 4121 and NZS 4332. 

 
 
 
 
 
Signed for and on behalf of the Building Industry Authority on this 3rd day of October 2000 
 
 
 
W A Porteous 
Chief Executive 


