
Determination No 2000/2 

 

Use of a footbridge by 
people with disabilities 
 

1 THE MATTERS TO BE DETERMINED 

1.1 The matter before the Authority is a doubt as to whether a proposed footbridge is to be 
accessible, in the sense of having features to permit its use by people with disabilities. 

1.2 The Authority takes the view that it is being asked to determine: 

(a) Whether the bridge is a building to which section 47A  of the Building Act 1991 applies, 
and if so 

(b) Whether the bridge, without lift or ramp access, will comply with clause D1 of the 
building code (the First Schedule to the Building Regulations 1992). 

1.3 In making its decision, the Authority has not considered whether the bridge will comply with 
any other provisions of the Act or of the building code. 

2 THE PARTIES 

2.1 The applicant was the territorial authority in its capacity as the owner of the proposed bridge. 
There was no other party. 

2.2 The Authority obtained, and copied to the applicant, a report from an expert on access and 
facilities for use by people with disabilities. 

3 THE BRIDGE 

3.1 The proposed bridge, approximately 5 m high, 18 m long, and 2.4 m wide, will provide 
pedestrian access across a railway line between a recreation reserve and the footpath beside 
a road, beyond which are other recreational facilities. People with disabilities can clearly be 
expected to use the bridge if it is in fact suitable for use by them. 

3.2 The expert mentioned in 2.2 above observed that: 

From the material provided there appears to be more than adequate space available to 
comply with gradient and landing requirements. For anyone who is unable to use [the 
bridge], to move from one side to the other would require a long, circuitous, and time 
consuming journey, whether by wheelchair (manual or motorised) or by vehicle . . . . 

I have some difficulty finding any reason why this footbridge shouldn’t be accessible. 

3.4 The applicant made the following points in response to the expert’s report: 

(a) A high degree of athleticism will be required to negotiate ramps to the bridge, which 
are also likely to disadvantage people with ambulant disabilities. 
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(b) The footpath at one end of the bridge is not wide enough to permit the installation of a 
ramp without exposing pedestrians to danger from traffic. 

(c) Whether or not it can be used by people with disabilities, the bridge is necessary for 
safety reasons. 

4 THE LEGISLATION 

4.1 Section 7(1) reads: 

   (1) All building work shall comply with the building code to the extent required by this Act, 
whether or not a building consent is required in respect of that building work. 

4.2 The relevant provisions of section 47A  read: 

   47A. Access and facilities for persons with disabilities to and within buildings— (1) In 
any case where provision is being made for the construction or alteration of any building to 
which the public are to be admitted, whether on payment or otherwise, reasonable and 
adequate provision by way of access, parking provisions, and sanitary conveniences, shall be 
made for persons with disabilities who may be expected to visit or work in that building and 
carry out normal activities and processes in that building. 

   (2) Notwithstanding the provisions of subsection (1) of this section, in respect of the 
alteration of any existing building or premises, the Building Industry Authority may at any time 
by determination under Part III of this Act provide for a waiver or modification from all or any 
of the requirements of this section if, having regard to all the circumstances, the Building 
Industry Authority determines that it is reasonable to grant the waiver or modification. 

   (4) The provisions of this section shall apply to, but shall not be limited to, buildings, and 
parts of buildings, (including driveways, accessways, and passages within and between 
complexes and developments, and associated landscaping, if any) that are intended to be used 
for or associated with one or more of the following purposes: 

(g) Central, regional, and local government offices and facilities: 
(z) Other buildings, premises, or facilities to which the public are to be admitted, 

whether on payment or otherwise. 

4.4 Section 34(4) is also relevant: 

   (7)  Notwithstanding subsection (4) of this section, in relation to any building to which 
section 47A of this Act applies, a waiver or modification relating to access and facilities for use 
by people with disabilities shall only be granted by the Authority in a determination issued 
under Part III of this Act which is in accordance with the requirements of the said section 47A. 

4.5 The relevant provisions of the building code are shown on the next page. 
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Relevant provisions of the building code  
 

Clause D1—ACCESS ROUTES 

Provisions 

OBJECTlVE  

D1.1 The objective of this provision is: 

(c) Ensure that people with disabilities are 
able to enter and carry out normal 
activities and functions within 
buildings. 

FUNCTIONAL REQUIREMENT 

D1.2.1 Buildings shall be provided with 
reasonable and adequate access to enable safe 
and easy movement of people. 

PERFORMANCE 

D1.3.1 Access routes shall enable people to: 

(a) Safely and easily approach the main 
entrance of buildings from the apron or 
construction edge of a building, 

(c) Move into spaces within buildings by 
such means as corridors, doors, stairs, 
ramps and lifts, 

D1.3.2 At least one access route shall have 
features to enable people with disabilities to: 

(a) Approach the building from the street 
boundary or, where required to be 
provided, the building car park, 

(b) Have access to the internal space 
served by the principal access, 

D1.3.4 An accessible route, in addition to the 
requirement of Clause D1.3.3, shall: 

(b) Have adequate activity space to enable 
a person in a wheelchair to negotiate the 
route while permitting an ambulant 
person to pass, 

(g) Not include spiral stairs, or stairs having 
open risers, 

(h) Have stair treads with leading edge 
which is rounded, and 

(i) Have handrails on both sides of the 
accessible route when the slope of the 
route exceeds 1 in 20. The handrails 
shall be continuous along both sides of 
the stair, ramp and landing except where 
the handrail is interrupted by a doorway. 

 

Limits on application 

 

 

Objective D1.1(c) shall apply only to those 
buildings to which section 25 of the Disabled 
Persons Community Welfare Act 1975 applies. 

 

Requirement D1.2.1 shall not apply to Ancillary 
buildings or Outbuildings. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Performance D1.3.2 shall not apply to Housing, 
Outbuildings, Ancillary buildings, and to 
Industrial buildings where no more than 10 
people are employed. 
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4.6 The specific requirements of the documents for use in establishing compliance with the 
building code under section 47A(3) and 50, namely NZS 4121 and Approved Document D1, 
are outlined in 5.6 below. 

5 DISCUSSION 

5.1 The Authority takes the view that sections 34(7) and 47A(2) authorise the Authority to grant 
waivers or modifications of the building code in respect of the alteration of an existing building 
only, and not in respect of the construction of a new building. Therefore, if the bridge is a 
building to which section 47A  applies, the Authority has no power to waive or modify the 
provisions of the building code for access and facilities for use by people with disabilities. 

5.2 The Authority considers that the bridge is a building to which the public are to be admitted, 
and, as a local government facility, comes within section 47A(4)(g). Therefore it must comply 
with the provisions of the building code for access and facilities for use by people with 
disabilities. Clause D1.3.2 requires the provision of an access route for people with disabilities, 
and that route must comply with clauses D1.3.3 and D1.3.4. That appears to dispose of the 
matter, given that the Authority cannot waive or modify that requirement. 

5.3 However, it might be argued that in some cases compliance with the relevant requirements of 
NZS 4121 or Approved Document D1, and therefore with the corresponding provisions of the 
building code, would not in fact amount to reasonable and adequate provision for people with 
disabilities. If so, does the Act require building owners to provide access that is not reasonable 
and adequate? Looking at it another way, if access is not reasonable and adequate then can 
people with disabilities be expected to visit and use that building? If not, does that mean that 
section 47A  does not apply to the building after all. The Authority notes those questions 
without answering them, because in this case it concludes that ramp access will in fact make 
reasonable and adequate provision for people with disabilities for the reasons set out below. 

5.4 Access for people with disabilities could in theory be provided by way of a lift at each end of 
the bridge, although the bridge is not one of those buildings required by clause D1.3.4 to have a 
lift. The Authority considers that it would be unreasonable to require the installation of lifts, not 
only because of the capital cost of installation but also because of the ongoing costs of both 
normal maintenance and, very probably, repairs and maintenance necessitated by vandalism. 

5.5 Another solution is to provide ramps. The report mentioned in 2.2 above identified a significant 
number of pedestrian bridges around Wellington which incorporate ramp access for people 
with disabilities. The Authority does not know the heights of those bridges. 

5.6 For this 5m high bridge, the acceptable solution D1/AS1, which specifies ramps at a gradient 
of 1 in 12, with 1200 mm landings for each 750 mm rise, requires a ramp almost 70 m long at 
each end of the bridge. 

5.7 Travelling by wheelchair along a 70 m ramp rising 5 m, and then down a similar ramp, is 
clearly a daunting journey, and might even, as the applicant put it, require “a high degree of 
athleticism”. Nevertheless, the Authority has consistently taken the view1 that it is important 
not to underestimate the extent to which people with disabilities are capable of overcoming 
those disabilities. The clear intention of the Building Act is that buildings must not be 

                                                 
1 See Determinations 97/009, 95/003, 95/006, and 95/008, and the Authority’s statement “Access and Facilities for 
People with Disabilities” published in Building Industry Authority News No. 23, June 1993. 
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constructed in such a way as to prevent people with disabilities from carrying out normal 
activities to the fullest extent that their disabilities allow. 

5.8 Accordingly, the Authority considers that it would not be unreasonable to require ramp access 
to be provided for use by people with ambulant disabilities in this particular case. 

5.9 That being so, the practical difficulties mentioned by the applicant are irrelevant. As the 
Authority said in Determination 99/001: 

The Authority has every sympathy for those owning a difficult site which they wish to 
develop. Such sites can pose considerable design problems. Nevertheless, designers 
must recognise the need to overcome those problems in order to comply with the law, 
and specifically with the requirements of the Building Act for reasonable and adequate 
access and facilities for use by people with disabilities. 

5.10 In this case, the applicant was under no obligation to seek a determination, and the Authority 
commends it for doing so. It is entirely proper for organisations acting in the public interest, 
and particularly territorial authorities charged with enforcing the Act, to set a good example 
and apply not merely the letter but also the spirit of the Act in their own building activities. 

6 CONCLUSION 

6.1 The Authority concludes that ramp access must be provided for this particular bridge so that it 
will comply with the provisions of the building code for access by people with disabilities. 

7 THE AUTHORITY’S DECISION 

7.1 In accordance with section 20, the Authority hereby determines that building consent is not to 
be issued for the proposed bridge without ramp access. 

 
 
Signed for and on behalf of the Building Industry Authority on this 24th day of March 2000. 
 
W A Porteous 
Chief Executive 


