Determination

under the
Building Act 1991

No. 95/007: Sanitary facilitiesin a restaurant
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The matter to be determined
The matter before the Authority was a digpute as to:

@ Whether unisex sanitary facilities may be provided for use by the patrons and staff of
a restaurant as proposed by the owner, or whether separate facilities should be
provided for femaes and for maes, and

(b) Whether the sanitary facilities may open directly into a customer service area as
proposed by the owner, or whether they should be isolated from such spaces.

The Authority takes the view that it is being asked to determine whether the proposed
facilities comply with clause G1 of the building code (the First Schedule to the Building
Regulations 1992).

In making its determination the Authority has not considered whether the proposed building
will comply with any other provisons of the building code.

The owner of the proposed building was the applicant, the other party was the territoria
authority concerned.

The proposed building

The proposed building is a“ convenience food” restaurant providing meals to be eaten in the
restaurant or to be taken away. Patrons order their medals at a counter where they wait until
the med is provided. The plans submitted with the gpplication show the counter dong part
of one Side of a customer service area which has tables around the other walls and space for
walting customers in front of the counter. Two unisex toilets, one of which is accessble,
open directly into the customer service area a one end of the counter. The accessible toilet
aso contains baby change facilities.
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3.2.3

Discussion
General

It was not disputed that the numbers of sanitary fixtures provided comply with the building
code.

The pointsthat are in dispute are:
@ Whether unisex toilets are acceptable; and

(b) Whether it is acceptable for the toilets to open directly on to the customer service
area

The parties identified those points as coming under clauses G1.1(b), G1.3.1, and G1.3.2(d)
of the building code.

The Authority recognises thet the rdationship of food to sanitary facilities is one of great
sengtivity to many people, and believes that those senstivities fal to be considered under
clause G1.3.2(e) even though that clause was not specificaly raised by the parties.

Acceptability of unisex toilets

The owner contends that the unisex toilets comply with note (3) to Table 1 of Approved
Document GI/AS 1 in that:

@ Each facility incorporates awater closet and a hand basin, but no urind;

(b) Each fadility is contained in a compartment offering full privacy by way of full height
walls and doors; and

(© Accessto the facilitiesis not viaan area redtricted to one sex.

The territorid authority points out thet in Table 1 the entry for “communa non-residentia”
buildings, which includes restaurants, does not refer to note (3), which applies only to the
entries for “commercid” and “indudtrid” buildings. However, the territorid authority aso
dates that it has gpproved unisex toilets in other communa non-residentia buildings “only
where patrons do not exceed 20 peopl€e’.

The Authority notes that the entry for “housing” in Table 1 does not refer to note (3) ether,
which is cdlearly an error. The Authority recognises the possibility, but does not decide, that
there might be commund nonresdentid buildings in which unisex toilets would not be
appropriate for the people who are intended to use them and therefore contrary to clause
G1.3.1 of the building code. If so, then that would explain the lack of a reference to note (3)
in the entry for commund non-resdentia buildings. The point will be conddered in the
forthcoming review of Approved Document G1. (Incidentally, the Authority recognises that
note (3) does not correspond exactly to paragraph 4.2.2 of the same document, which is
aso clearly an error, but one that has no gpplication to this case.)
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3.2.4 The Authority congders that the lack of a reference to note (3) does not mean that unisex
toilets are necessarily ingppropriate for the staff and patrons of the restaurant concerned.
The Authority can see no judtification for a policy of accepting unisex toilets only for
restaurants catering for a certain number of patrons.

3.2.5 The only doubt aout whether the facilities complied with note (3) and paragraph 4.2.2, and
therefore with clause G1.3.2(d) of the building code, was in respect of privacy. The owner
contended that the toilets complied with paragraph 4.1.1 of Approved Document GI/ASL
in that there was no direct line of sight between a genera public area and a water closet,
urind, bath, shower, or bidet. The territorid authority responded that it was ampligtic to
consder only whether there was a view of the water closet without considering the privecy
of usersin close proximity to it. The Authority recognises that privacy is required for people
not for fixtures, but points out that under section 50 of the Building Act the territoria
authority must accept the Approved Document as specifying a level of privacy that meets
the requirements of the building code.

3.2.6 Theteritorid authority dso quotes the opinion of “severd different groups of peopl€’ inits
digtrict, including the local community congtables, to the effect that they were “not in favour
of unisex fadilities particularly by families with young children and older persons’. Reasons
given in support of that view were:

@ Most females do not want to use facilities that men have just vacated.
(b) Mades nat liking the positioning of sanitary towd disposa unit.

(© Femaes not liking using facilities after maes have urinated over the sedts etc
epecidly in this case as no urinds will be provided.

3.2.7 The Authority takes that to be a contention to the effect that unisex toilets would not be
gppropriate for the people, particularly for the femaes, who are intended to use them, and
would therefore be contrary to clause G1.3.2 of the building code.

3.2.8 The Authority disagrees, because it consders that for this type of building any averson will
be related to the state of the toilets not to the mere fact of their having been used by or being
suitable for the opposite sex. The Sate of the toilets is a management matter, and the owner
submitted details of its cleaning routines and gaff indructions. The Authority does not
generdly take management matters into account in congdering whether a building complies
with the building code, and the fact thet this determination could affect the entire range of
"edling establishments’ meant that the owner's submissions as to its cleaning routines and
gaff ingructions were irrdlevant. What is relevant is that the Food Hygiene Regulations 1974
require proper attention to hygiene, particularly hand-washing and dleanliness, in dl premises
where food is handled. The Building Act requires in effect that any such building lends itsdlf
to proper hygiene procedures, but the Building Act cannot control such procedures.
However, the Authority condders that it is entitled to rely on compliance with the Food
Hygiene Regulations when considering the requirements under the Building Act for buildings
to which those Regulations gpply.
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Thus the Authority consders that the proposal to provide unisex toilets does not contravene
clause G1 of the building code.

Toilets opening directly on to a customer service area

Theterritoria authority contends thet toilets opening directly into a customer service areaare
unacceptable because “thereis alack of privacy . . . no ventilated isolation compartment . . .
[and] it is generally accepted that for commercia food premises. . . two doors are required
between the toilets and the dining and kitchen aress’.

The question of privacy for those using the toiletsis discussed in 3.2.5 above.

Neither the building code nor Approved Document GI/ASL mention a ventilated isolation
compartment, athough such a compartment could well contribute to compliance with the
building code.

The reference to two doors being “required between the toilets and the dining and kitchen
areas’ gppears to refer to the practice under the Drainage and Plumbing Regulations 1978.
Those Regulations have now been revoked, and the relevant current requirements are in
clauses G1.3.2(b) and (e) asfollows:

G1.3.2 Sanitary fixtures shdl be located, constructed, and instdled to:
(b) Avoid risk of food contamination,

(e Avoid affecting occupants of adjacent spaces from the presence of
unpleasant odours, accumulation of offensive matter, or other annoyance

The corresponding acceptable solution is given by paragraph 3.2.1(a) of Approved
Document GI/ASL asfollows:

3.2.1 No space containing asoil fixture shal open directly into:
a) A space used for the preparation, sale or consumption of food

The Authority condders that in this case the presence of toilets not only opening directly into
the customer service area but dso Stuated immediately dongsde the food counter would
adversdy affect patrons of the restaurant.

That effect could be because of unpleasant odours and noises, but more importantly it would
be because the proximity of the toilets to the food counter would creste an annoyance,
arising from the association between food and toilets, for patrons a the counter and at the
adjacent tables.

As the Authority congders that the proposed toilets contravene clause G1 of the building
code for that reason, it is not necessary to address the issue of food contamination.
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4, The Authority'sdecision
4.1  TheAuthority therefore determines that:

@ The provison of unisex toilets for the patrons and staff of a restaurant does not
contravene the building code, but

(b) The fact that toilets in the restaurtant concerned open directly into a customer
service area does contravene the building code.

4.2  Accordingly, in accordance with section 20(a) of the Act the Authority hereby modifies the
decison of the territorid authority to the effect that that the unisex toilets are not to open
directly into a customer service area.

Signed for and on behaf of the Building Industry Authority on this 21% day of
December 1995

JH Hunt
Chief Executive
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